Pronkjewailn 2019: Buurtcamping Lewenborg

 

 

Elk kind heeft dromen over later. Om te ontdekken wat je kunt, waar je goed in bent, waar jouw kansen liggen, is speelruimte nodig. Voor kinderen in armoede (1 op de 5 in de stad) is die speelruimte niet groot. Om te kijken wat we daaraan kunnen doen is het belangrijk om heel goed te luisteren naar de stem van kinderen. Hoe kijken zij naar armoede? Wat zijn hun eigen oplossingen?

 

 

Jessica (40), drie van haar zes kinderen en een vriendinnetje liggen languit in de grote piramidetent. Gisteren begon het programma van Buurtcamping Lewenborg. Ze hebben al van alles gedaan. Barbecueën, knutselen, wandelen, kampvuur, sport en spelletjes. Nu even chillen met elkaar in de tent. En gezellig is het!

Ze hebben nog nooit eerder gekampeerd, zijn nog nooit op vakantie geweest zelfs. Het was even wennen in de tent, maar ze hebben heel goed geslapen op de luchtbedden. Alleen Lindesy (4) wilde midden in de nacht naar huis. ‘Dat kan echt niet! Twee grote zussen zijn thuis alles aan het versieren voor haar vijfde verjaardag morgen!’ 

Vanavond is het al bonte avond op de camping. Nog een nachtje slapen in de tent en dan is deze minivakantie alweer afgelopen. ‘Kijk daar, allemaal beestjes in de tent. Ja ze steken hoor.’ Jaylinn (2) laat trots haar muggenbulten zien. Toch willen ze volgend jaar weer heel graag komen kamperen. 

Moeder Jessica is de rust zelf met zes kinderen en nog zes vakantieweken voor de boeg. ‘Gisteren gingen de meiden nog naar school. Wij hebben geen vakantieplannen, we zien wel. Een dagje zwemmen, logeerpartijtjes en naar de speeltuin. We zitten altijd met vervoer. Alles doen we op de fiets en nemen we zelf broodjes en drinken mee. We zijn heel creatief en gaan overal naar toe. Hier kamperen is een heel bijzonder begin van de vakantie.’

 

De buurtcamping Lewenborg is er voor alle inwoners van de wijk. Verschillen tellen hier niet. Iedereen ziet er immers even knullig uit met een pleerol onder de arm. Een weekendje kamperen in je eigen buurt: je leert je buren kennen op een nieuwe manier. En wie weet wat daaruit ontstaat. Mooi he!